PŮLROČNÍ ORIGINÁLNÍ EFT CERTIFIKOVANÝ VÝCVIK 

PŘÍMO S INICIÁTORKOU METODY EFT V ČR

TERAPEUT ENERGETICKÉ

PSYCHOLOGIE EFT 

TERMÍNY 51. BĚHU TERAPEUTICKÉHO VÝCVIKU 2024

18-19.5., 15-16.6., 20-21.7., 24-25.8.,21-22.9., 19-20.10., 

BUT infoSTUD

Vytisknout

Deprese po porodu

Napsal Sindy dne .

O pomoc mě požádala 25tiletá novopečená maminka Kristýnka s měsíčním synkem, protože se jí po porodu vrátily  deprese a musela začít znovu brát léky a tudíž nemohla kojit….

Začaly jsme ťukat:

I přesto, že mám výčitky, že jsem špatná matka, když nekojím Honzíka….

I přesto, že si myslím, že když nekojím, bude mít Honzík v budoucnu psychické  a zdravotní problémy…

I přesto, že jsem na sebe naštvaná, protože neumím zvládnout své deprese…

Začaly jsme tedy probírat, „jak to dělá, jak se chová, když má deprese“….Cítila se vždy velmi sklesle, vyčerpaně, někdy nebyla schopná ani vylézt z postele. To vše jsme oťukaly.

A stále jí naskakovala slova: jsi  nemožná, jsi zkažená – tak se radši zabij! Chtěla jsem, aby si zkusila vzpomenout, kdy se takto cítila poprvé. Nakonec jsme se dobraly doby kolem patnácti let, tehdy někdy začala trpět úzkostí a dezorientací a asi od 17ti let se musela s těmito stavy léčit (antidepresivy), pak je asi po šesti letech pod lékařským dohledem postupně vysadila, aby mohla otěhotnět. Podařilo se jí to až po dvou letech, ale právě hned po porodu se deprese ve vší intenzitě zase vrátily. Začaly jsme tedy polehoučku „rozebírat“ její život – a to zatím ten  po porodu:

I přesto, že jsem špatná matka, protože necítím radost z toho, že se mi narodil Honzík,

I přesto, že se cítím provinile, že se nejsem o Honzíka schopná starat,

I přesto, že jsem nemožná, protože neumím zvládnout svou nemohoucnost a skleslost,

I přesto, že jsem nemožná a zkažená….

Tady jsem se zeptala, na základě čeho si to sama o sobě myslí nebo kdo jí to kdy řekl? Dost dlouho bylo ticho, na obličeji Kristýnky bylo vidět, že se propadá kamsi do svého vnitřního pekla…A pak začala vyprávět:

Když jí bylo 14 let, zamilovala se do nájemníka v jejich rodinném domě – a on do ní. Chodili spolu do cukrárny a do kina, ona ho provázela po Praze a učila česky. Byl  totiž cizinec. Z Chille. Ale  byl okouzlující, něžný a milý. I při sexu, u kterého asi po roce skončili. Ale on  jí slíbil, že si ji odveze domů a stane se jeho ženou. A s tím seznámil i její rodiče (oba tehdy na dost vlivných místech) a požádal  je o její ruku. Jí bylo 15, jemu 50. Jeho syn z prvního manželství byl stejně starý jako jeho nastávající, druhému bylo dvacet a žili v Chille ve společné domácnosti s otcem… Rodiče se  rozzuřili  a nájemníka okamžitě vyhodili z bytu, dceru nejdříve „seřvali“ - tam poprvé padla slova zkažená, nemožná, oplzlá, šílená…., pak jí nařídili domácí vězení, zajistili vyšetření na gynekologii a psychiatrii… Matka jí od té doby neustále opakovala, že je zvrhlá a zkažená a že jim má být vděčná za to, že ji zachránili před ním, ale hlavně před ní samotnou. Ona to tak však necítila, byla připravena odjet se svým „budoucím mužem“… Cítila se opuštěná, zraněná, země se jí pod nohama houpala. A od tohoto okamžiku se začala bát budoucnosti a toho, že matka má pravdu - napadlo jí, že by asi bylo lepší se zabít…Musely jsme vyťukat všechno, co tenkrát proběhlo a co slyšela a cítila, včetně nenávisti k rodičům a hlavně matce, která jí do dneška její „prohřešek“ stále připomíná  a i při návštěvě v porodnici jí řekla: „No to jsem zvědavá, jak se o toho drobečka postaráš, když se neumíš postarat sama o sebe“….A tak se v Kristýnce probudila stará rána a všechno začínalo na novo. Díky moudrosti Kristýnky a EFT však naštěstí ne úplně. Naučila jsem Kristýnku během dalších tří sezení, jak se sama ťukat, protože  ze začátku to opravdu chtělo podchytit její negativní pocity každý den  – ale teď už je vše na dobré cestě. Antidepresiva nakonec nebyla nutná, ale nutné bylo, aby přestala podléhat své matce. Protože s matkou nebyla kloudná řeč, přestala se s ní stýkat.Asi to bylo mezi nimi opravdu zlé, protože Kristýnce se od té doby depresivní stavy nevrátily, přestalo jí trápit astma (ani jsem nevěděla, že jím trpí) a …..kojí…Už skoro rok.

Eliška Razáková, mobil: 602 371 824, www.eftuzdravi.cz