PŮLROČNÍ ORIGINÁLNÍ EFT CERTIFIKOVANÝ VÝCVIK 

PŘÍMO S INICIÁTORKOU METODY EFT V ČR

TERAPEUT ENERGETICKÉ

PSYCHOLOGIE EFT 

TERMÍNY 51. BĚHU TERAPEUTICKÉHO VÝCVIKU 2024

18-19.5., 15-16.6., 20-21.7., 24-25.8.,21-22.9., 19-20.10., 

BUT infoSTUD

Vytisknout

Nízké sebevědomí a problém navázat vztah

Napsal Sindy dne .

Za úpravu a gramatiku článku odpovídá autor.

Naďu trápilo, že nemá přítele, cítí prázdnotu. Říkala, že je nedůvěřivá k lidem, nikoho si nepustí k tělu. Má sice kamarády, ale když by se jí chtěl někdo přiblížit, nepustí ho k sobě, má strach se zamilovat. Nemá se ráda, ostatní jsou důležitější než ona, lidem říká, co chtějí slyšet, reaguje prostě tak, aby jí lidi měli rádi.

Při úvodním pohovoru jsem zjistila, že ji před 10 lety při nehodě zemřela sestra, se kterou měla blízký vztah. Naďa tehdy odešla ze školy a vrátila se k rodičům, aby jim vynahradila ztracenou dceru. Zakázala si vlastní život a rozhodla se „obětovat“. Nejprve jsme tedy vyťukaly tuto traumatickou událost a všechny pocity s ní související včetně současných pocitů:

I přesto, že cítím bezmoc, …

            se cítím jako ve vězení,…

cítím  vzteku na současnou situaci, ..

cítím vztek na okolí, …

cítím vztek  sama na sebe, …

mám strach  někoho milovat, …

 Na konci prvního sezení Naďa prohlásila, že vlastně od ní nikdo tuto oběť nežádal, a když tak o tom přemýšlí, rodiče budou určitě šťastnější, když bude i ona šťastná. Vždyť oni po ní nežádají, aby byla s nimi a byla hodná holka.

Dále jsem zjistila, že klientka sice měla hezké dětství, ale maminka ji nikdy nepochválila, nemazlila se s ní, nikdy jí nedala pusu. Pracovaly jsme tedy na jejím vztahu k mamince. Odťukaly jsme některé traumatizující situace z dětství a veškeré související pocity. I veškeré současné pocity. Na další sezení přišla Naďa s tím, že poprvé v životě dostala od maminky pusu.

Sešly jsme se ještě několikrát a řešily jsme Nadino nízké sebevědomí .  Po posledním sezení mi přišel tento úžasný e-mail:

 „Vím, že jsem dřív bývala zastrašená holka, která se nedokázala vyrovnat s některými šrámy na duši a na srdci … a díky Vám dneska málem ani sama sebe nepoznávám: o sestře dokážu mluvit radostně a vzpomínat na ni s láskou a bez slziček. Podařilo se Vám nemožné: objevila jsem v sobě víc pochopení pro maminčinu povahu … a světe div se, našly jsme k sobě cestu …Nikdy bych nevěřila, že se dokážu uvolnit, říkat věci, které myslím vážně … a že kdy budu mít ráda sama sebe …. že se budu zase smát (nejen pusou, ale i očima, celým obličejem...i srdcem)  … „ 

            Je skvělé, že se mohu těchto malých zázraků účastnit.

 

MVDr. Ivana Štěrbová

 

Terapeut ener. psychologie & EFT